OBED

09.05.2013 12:41

 

Obed

Kdežto desiaty a olovranty sa dajú brať ako čiastkové jedlá, obedy, raňajky a večere sú jedlá hlavné. A teda. Určite u teba to bude nejaké spojenie mäsa a zložitých sacharidov, ale poďme postupne. Takže ak mäso, tak kuracie alebo morčacie, ďalej 2-3 x do týždňa (najmä v tréningový deň) by som zaradil mäso červené a teda – morčacie stehná, ďalej hovädzie, teľacie, a až nakoniec bravčové – bravčové najlepšie vôbec no.

 

A samozrejme ryby – tresky, sumčeky a iné bežne dostupné ryby.

 

S mäsom by som to zas tak veľmi nepreháňal a ešte v tomto období, si dával aspoň 2 dni v týždni od mäsa pauzu a vtedy zaraďoval napríklad tofu (viď fotodokumentácia)..je to fajne, je to dosť bielkovinové a hlavne, odbalíš a môžeš konzumovať, žiadna kuchynská príprava.

 

Takže 5 x do týždňa mäso s tým, že ak máš tréningový deň, tak aj na obed a aj ako POTRÉNINGOVÉ jedlo! a v netréningový deň buď na obed, alebo na večeru, ale dodržať, že 2 dni pauza.

 

Odporúčaná schéma: 3 x ryby, 2 x mäso a 2 x voľné dni (a teda tofu, vajíčka -bielka, mliečne výrobky a pod.).

 

Ako prílohu použiť ryžu. Inak môžeš zatiaľ aj zemiaky na rôzne úpravy okrem vyprážania a zmaženia....teda aj hranolky, ale len také, ktoré sú NEPREDPRAŽENÉ (musí to písať na obale) a dáš ich iba na panvicu do rúry a dáš teplý vzduch. Sú podľa mňa oveľa chutnejšie ako smažené. Ale túto alternatívu by som používal len zriedka. Ryža je ryža. K cestovinám len toľko, že keď už, tak nech sú bezvaječné a celozrnné alebo grahamové.

 

Ku každému mäsovému hlavnému jedlu treba použiť nejaký zeleninový šalát, nech sa mamka naučí robiť rôzne a nech ti robí. Taktiež striedať.... ako čerstvé, tak aj varenú zeleninu napríklad.

 

Príprava mäsa – všetká okrem smaženia – teda napríklad rezne. Pečenie by som obmedzoval taktiež. takže varenie, dusenie, teplovzdušné pečenie, grilovanie, minútky.